Sindrom Petra Pana – Kako ga prepoznati?

Sindrom Petra Pana je sve češći problem sa kojim se susrećemo u modernom društvu.

Starenje je prirodni proces, koji ne možemo da izbegnemo, sa njim dolazi rast i razvoj koji dovode do našeg ne samo fizičkog, već i mentalnog sazrevanja. Na tom putu neminovni su mnogi usponi i padovi, srećni i tužni trenuci, pa i razni strahovi, stalni stres, a ponekad i manjak samopouzdanja. Upravi svi oni nas formiraju u zrelu ličnost spremnu da se izborimo sa svakim izazovom koji život donosi.

Sindrom Petra Pana

Međutim, šta je sa ljudima koji ne žele da prihvate zrelo doba? Verovali ili ne, zaista postoje muškarci koji odbijaju da pređu u sledeću fazu emotivnog razvoja. pa podsećaju na, mnogima omiljenog, junaka iz bajke – Petra Pana.

Kako prepoznati sindrom Petra Pana otkriva vam psihološko savetovalište Sana.

Šta je sindrom Petra Pana?

Sindrom Petra Pana nije bolest koja utiče na mentalno zdravlje, niti psihički poremećaj. On karakteriše muškarca koji žudi za slobodom i uživanjem u životu, zbog čega se boji vezivanja i odgovornosti.

Problem je prvi uočio Dr Dan Kiley. Ovaj američki psiholog je 1983. godine dao precizan opis po kome vrlo lako možete i sami da prepoznate sindrom Petra Pana.

Baš poput Petra Pana koji je proistekao iz pera Džejmsa Barija, muškarac sa istoimenim sindromom je večiti dečak. On je beskrajno zabavan i šarmantan, uvek spreman na akciju i avanturu, pa ne čudi što je omiljena osoba u društvu. Ipak, kao zreo čovek on ima gomilu mana koje ga čine jednim od arhetipova muškarca modernog doba.

Prepoznaje se, pre svega, po velikoj nedoslednosti, pa gotovo iz dana u dan menja svoje mišljenje i odluke, čak i one veoma važne u životu. Tako da ćete ga, možda, uhvatiti u razmišljanju o jednom zanimanju, da bi se već sutradan spremao za sasvim drugačiju karijeru.

Petar Pan izbegava obaveze, ppritom lako daje obećanja, ali ih ne ispunjava. U stalnoj potrazi za onom pravom, emotivno je veoma nestalan. Zaljubljuje se lako i brzo, ali pre nego što ta emocija postane snažna, odlazi iz veze. Zapravo, u ljubavi je veoma površan i narcisoidan, jer očekuje da mu se devojke stalno dive.

Emocionalno zlostavljanje

Takođe, izražena je velika briga o sebi u odnosu na druge ljude, to se najbolje pokazuje u braku. Muškarac sa sindromom Petra Pana nikada ne pomaže ženi. Vodi računa samo o svojim potrebama i željama, pa suprugama ostaje da budu strpljive i da se prema njima postave zaštitnički, čak majčinski, u protivnom, razvod je česta pojava među partnerima.

Zašto nastaje sindrom Petra Pana?

Iako je sindrom Petra Pana od davnina prisutan, u 21. veku je poprimio širu pojavu, pa se nameće pitanja šta ga je izazvalo.

U savremenom društvu žene su postale nezavisne. One su samostalne, uspešno grade svoje karijere i imaju finansijsku sigurnost. Ovakva situacija može da utiče na samopouzdanje muškarca, jer im je uskraćena primarna uloga – zaštita porodice. Zato sebe vide kao “nesposobne i nepotrebne”.

Pojedini stručnjaci ističu da glavni uticaj na razvoj sindroma Petra Pana imaju roditelji. Naime, previše zaštitnički roditelji ograničavaju razvoj deteta. Tako da ona postaju nesposobna da se sama brinu za sebe, već to očekuju od drugih. U detinjstvu, od mame i tate i bližih članova porodice, a kasnije od partnera.

Da li se Petar Pan može promeniti?

Da bi nestao sindrom Petra Pana neophodno je da postoji želja za promenom. Podstaknite dragu osobu da odrastanje ne gleda sa negativne strane. Pokažite da svako životno doba može biti lepo i zabavno, na taj način muškarac će moći da prihvati i odgovornosti koje ono donosi.

Ukoliko ne možete sami da promenite svog Petra Pana psihoterapija može pomoći u tome. Zato se na vreme javite psihološkom savetovalištu Sana.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Skoči na traku sa alatkama